Soki z owoców cytrusowych a ich wartości zdrowotne

soki cytrusowe

Picie soków cytrusowych jest doskonałym antidotum w przypadku pojawienia się przeziębienia, kataru czy grypy. Regularne picie soków z owoców cytrusowych dostarcza naszemu organizmowi wielu składników, które są niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania. Nie tylko zapobiegają pojawieniu się żylaków, ale także wspierają nasz system immunologiczny w zwalczaniu wirusów.

Soki cytrusowe – samo dobro

Sok z wyciśniętych cytrusów zawiera dużą dawkę witaminy C, która wspiera prawidłową pracę systemu immunologicznego w zwalczaniu wirusów, zarazków, pasożytów i wolnych rodników. Dzięki witaminie C dochodzi do wytworzenia się kolagenu, który przyspiesza gojenie się ran, siniaków i złamań oraz hamuje procesy starzenia się skóry.

Pomarańcze pełne słońca i witamin

Nie wszyscy pamiętają, że pomarańcze zawierają wiele witamin z grupy B: B1, B2, B6, ale też A, C, PP, E, P. Dodatkowo zawierają sód, potas, żelazo i miedź. Witamina A zawarta w pomarańczach wspiera układ odpornościowy i przeciwdziała wielu chorobom, w tym nowotworom oraz wpływa na odpowiedni stan skóry. Dodatkowo obniża zły poziom cholesterolu we krwi.

Soki cytrusowe zawierają witaminy z grupy B, które wpływają uspokajająco na nasz organizm, powodując dobre samopoczucie, usuwanie zmęczenia, czy irytacji. Także zawarte w pomarańczach witaminy odgrywają bardzo istotną rolę w procesach, jakie zachodzą w organizmie, bierze udział w metabolizmie tłuszczów oraz białek. Ważna jest również witamina E, która wspomaga leczenie chorób sercowo-naczyniowych, tym samym przyspieszając gojenie się uszkodzonych tkanek, ale także pomagają zwalczyć grzybicę. Należy pamiętać, że witamina E ma bardzo silne właściwości antyoksydacyjne oraz hamuje wytwarzanie się wolnych rodników, które stanowią przyczynę poważnych chorób nowotworowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.