Zasady cateringu dietetycznego

2

Catering dietetyczny to jeden z najpopularniejszych sposobów codziennego żywienia dla osób, które nie potrafią ani nie mają czasu na samodzielne gotowanie i zliczanie kalorii każdego posiłku. Dieta lunch boxowa pozwala jeść regularnie, dania skomponowane są ściśle według wyliczonego zapotrzebowania na wartości odżywcze. Jest przy tym niskokaloryczna i co ważne, niezwykle urozmaicona. Pewnie dlatego, korzysta z niej tak wiele osób, które marzą o uzyskaniu szczupłej sylwetki bez zbędnych wyrzeczeń.

Aby zamówić catering dietetyczny należy poczynić kilka kroków, jednak nie trzeba nawet wychodzić z domu. Większość firm gastronomicznych, która oferuje tego typu usługi, posiada własne strony internetowe, na jakich zostało wszystko dokładnie wyjaśnione.

W pierwszym etapie należy skontaktować się z dietetykiem, który współpracuje z firmą cateringową i jest do dyspozycji każdego klienta. To właśnie szczegółowy wywiad ze specjalistą tego rodzaju pozwala dobrać odpowiedni program diety. Musimy przecież zdać sobie sprawę, iż catering dowożony do domu czy pracy może być różny, to między innymi dieta odchudzająca, dieta oczyszczająca, menu dla kobiet w ciąży czy dla sportowców. Catering przewiduje również diety bezglutenowe, niskobiałkowe czy typowo zdrowotne, dla pacjentów, którzy borykają się z różnego rodzaju chorobami a dobrze dobrany jadłospis może być dla nich prawdziwym wybawieniem.

Po konsultacji z dietetykiem, klient musi zdecydować się na określony pakiet. Pamiętajmy, że w tej kwestii firmy cateringowe przewidują szereg promocji – im zamówienie będzie dotyczyć dłuższego terminu świadczenia usług, tym dzienna stawka żywieniowa będzie niższa. Z reguły, miesięczny koszt dostarczania 5 posiłków każdego dnia, przez 6 dni w tygodniu (z wyjątkiem niedzieli) to od 800 do 1500 złotych. Za tą kwotę mamy pewność dowozu śniadania, obiadu, kolacji oraz dwóch przekąsek. W dietach odchudzających bardzo często stosuje się jeszcze dodatkowe koktajle, które mają przyśpieszać metabolizm. Co ważne, pakiety można nabywać na dowolny okres – najpopularniejsze są diety miesięczne, ale zalecane są również te tygodniowe (na przykład oczyszczająca). Wiele z nich może tez być stosowanych stale, bez limitu czasu.

Posiłki dostarczane są zawsze pod wskazany adres, o stałych godzinach. Wszystkie potrawy serwowane są w specjalnych pojemnikach, które spełniają najwyższe standardy jakościowe, mówiące o metodach przechowywania pożywienia. Pojemniki te nadają się do przechowywania dania w lodówce oraz podgrzewania w mikrofalówce. Na dołączonej etykiecie, klient znajdzie skład śniadania czy obiadu oraz jego wartość odżywczą.

I to chyba tyle, po dostarczeniu jedzenia wystarczy je po prostu zjeść. A trzeba przyznać, że dania są niezwykle smakowite i urozmaicone, rzadko kiedy się powtarzają. Potrawy są zazwyczaj wieloskładnikowe, nie brakuje w nich bogactwa warzy, owoców, produktów z pełnego ziarna, chudego mięsa czy ryb. Catering unika potraw smażonych, są to raczej dania duszone, gotowane, pieczone w folii bądź grillowane. Całość skomponowana zostaje zawsze z najwyższej jakości składników. Przeważają tu sałaty i pasty, każdego dnia serwowane jest danie mięsne (chyba, że dieta jest wegetariańska).

2 thoughts on “Zasady cateringu dietetycznego

  1. Nie spotkałem się jeszcze z kateringiem dietetycznym choć u mnie w pracy są 3 osoby co nie jedzą mięsa i nic takiego nie zamawiały.

  2. Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
    When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
    I just wanted to give you a quick heads up!
    Other then that, fantastic blog!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *