Włoska kawa – dlaczego jest najlepsza?

włoskie kawy ziarniste

Jako smakosz kawy z całą pewnością wiesz, że to właśnie czarny napój pochodzący z Włoch cieszy się największą popularnością. Włoska kawa uznawana jest wręcz za produkt luksusowy, na pewno prestiżowy, o najbogatszym smaku i wyśmienitym aromacie. Skąd ten stereotyp, który głosi o znamienitości włoskich kaw, skoro w tym kraju naturalnie nie są nawet prowadzone plantacje ziaren? Okazuje się, że najlepsze włoskie kawy mają swoją długą historię, która poświadcza jej najlepszą jakość.

Włoska kawa, ale nie z Włoch

Krzewy kawowca nie rosną we Włoszech, a ziarna są do tego kraju sprowadzane z Ameryki Południowej, Etiopii czy Indii. To jednak w Italii funkcjonują przemysłowe palarnie kaw oraz te regionalne, z wiekową wręcz kulturą obchodzenia się z ziarnami kaw. To także we Włoszech wymyślona najpopularniejsze dzisiaj rodzaje kawowych napojów jak espresso, americana, cappuccino czy latte. Włosi nie uprawiają kawy, natomiast są specjalistami od procesów jej wypalania.

Włosi piją kawę od dawna, a kultura picia tego napoju powstała na tyle szybko, że inne narodowości nie zdążyły jej doścignąć. Co ciekawe, mieszkańcy Włoch od początku rzadko pijali kawę w domowym zaciszu. Zgodnie z tradycją wybierali się do kawiarni, by móc delektować się kawa najlepszej jakości. To również we Włoszech powstały pierwsze ekspresy do kawy, w których przerabiana była włoska kawa ziarnista. To także tutaj uruchomiono pierwszy sklep z włoską kawą, w którym ziarna można było nabywać w ilościach detalicznych.

Czy rzeczywiście włoska kawa jest najlepsza?

Wiele światowych instytutów potwierdza tezę, zgodnie z którą to właśnie we Włoszech możemy napić się najlepszej kawy na świecie. Palarnie kawy stanowią szeroką gałąź przemysłową tego kraju. Co więcej, liczne zakłady produkcyjne stawiają na jakość, a nie ilość. Liczy się sam proces palenia wyselekcjonowanych ziaren, a następnie etap parzenia napoju.

Ciekawostka jest również to, że to Włosi wymyślają coraz to nowsze rodzaje kaw, od tych najsłabszych, do aromatycznych, mocnych, które rzeczywiście „stawiają na nogi”.

Zawsze należy jednak uwzględnić subiektywną ocenę i gust smakowy względem wypitej kawy. Ta, którą może zachwycać się większość, może zupełnie nie smakować jednostkom. Zanim wypijemy swoją ulubioną kawę, proces ten poprzedzony jest najczęściej długimi poszukiwaniami. Pamiętajmy także, że priorytetem jest sam proces parzenia – znaczenie ma kawa rozpuszczalna, mielona, ziarnista, parzenie wrzątkiem, w kawiarce, a może w ekspresie ciśnieniowym?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *